Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@00:18:31 GMT

قصه پرغصه کمبود دارو و رنج بیماران

تاریخ انتشار: ۹ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۳۳۹۷۸

قصه پرغصه کمبود دارو و رنج بیماران

ایسنا/خراسان شمالی این روزها کمبود و گرانی تعدادی از اقلام دارویی در بعضی داروخانه‌های خراسان شمالی مشهود است که این امر دلایل مختلفی دارد؛ اما موجب شده بیماران برای یافتن داروهای خود نسخه‌به‌دست در داروخانه‌ها سرگردان باشند.

دارو یکی از کالاهای ضروری در کشور است که کمبود و نوسان قیمت آن می‌تواند بیماران را با چالش‌های جدی مواجه سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر این روزها گذرتان به داروخانه‌ها افتاده باشد، تقریباً یک یا دو قلم داروی نوشته شده در نسخه موجود نیست و زمانی هم که قیمت داروهای تجویز شده را می‌گویند، شاهد تعجب و واکنش‌های متفاوت افراد هستیم. گاهی برخی افراد از متصدی داروخانه می‌خواهند تا تعدادی از داروها را از لیست نسخه آن‌ها خارج کند یا نمونه مشابه داخلی آن را به آن‌ها پیشنهاد دهد.

حمیدی یکی از بیماران حاضر در یکی از داروخانه های بجنورد است که در گفت و گو با ایسنا، می گوید: کودک دو ساله یکی از همکارانم در شهرستان راز و جرگلان مبتلا به کرونا شده است و شربت آزیترومایسین برای درمان آن تجویز شده که موفق به پیدا کردن این دارو در آنجا نشده است و از من خواسته تا این دارو را در بجنورد برایشان پیدا کنم.

وی می افزاید: تاکنون حدود 8 داروخانه شهر هم شبانه روزی و هم روزانه را سر زده ام اما موفق به پیدا کردن این دارو نشده ام.

یکی دیگر از بیماران حاضر در داروخانه در ادامه بیان می کند: برای پیدا کردن دارو باید کفش آهنی به پا کرد؛ تا به حال چند داروخانه رفته ام اما سرم موجود نداشته اند.

دکتر امان مراد افشین یکی از داروخانه داران بجنورد نیز در گفت و گو با ایسنا، ادامه می دهد: داروخانه من که مقابل بیمارستان امام رضا(ع) است و روزانه تعداد زیادی بیمار مراجعه می کند برای تامین برخی از داروها با مشکل مواجه شده است.

وی اظهار می دارد: سرم را به سختی تامین می کنیم و علاوه بر این قلم دارویی، آمپول هایی که باید داخل سرم تزریق شود همچون استامینوفن و مسکن ها و داروهای تقویتی همچون B کمپلکس که در حال حاضر برای بیماران کرونایی خیلی زیاد مصرف می شود، با کمبود مواجه هستیم.

دکتر افشین تصریح می کند: در ارتباط با داروهای کودکان نیز با کمبود داروهایی مثل شربت آزیترومایسین هستیم.

وی تاکید می کند: چند وقتی بود که با کمبود دارو مواجه بودیم اما کرونا این مشکل را شدیدتر کرده است و باید بگویم کمبود برخی از اقلام دارویی وحشتناک است.

دکتر افشین خاطرنشان می کند: بیماران برای پیدا کردن دارو مجبور هستند نسخه به دست از این داروخانه به آن داروخانه بروند و سرگردان شده اند و اینکه دارو را پیدا می کنند و یا خیر، خدا می داند.

دکتر آرمان ریحانی رئیس انجمن داروسازان خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، می گوید: در حال حاضر داروخانه ها برای تامین برخی از داروها همچون سرم با مشکلات جدی مواجه شده اند.

وی می افزاید: این امر سبب شده تا بیماران اذیت شوند و برای تهیه داروهای خود در داروخانه های سطح شهر سرگردان باشند.

دکتر فریبا فکری مدیر نظارت بر داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، توضیح می دهد: طی ۱۰ روز گذشته ۵۰ هزار سرم وارد این استان شده است.

وی می گوید: اولویت توزیع این سرم ها ابتدا با مراکز درمانی بوده است.

دکتر فکری می افزاید: زمانیکه تقاضای دارو بیشتر شود، عرضه آن با مشکل مواجه می شود و مشکل کمبود دارو فقط مختص خراسان شمالی نیست و در تمام کشور در حال حاضر وجود دارد.

وی ادامه می دهد: در حال حاضر تمامی اقلام دارویی در داروخانه ها موجود است اما ممکن است با کمبود مواجه باشد.

این مسئول تاکید می کند: اگر فرد بیمار نسخه را به داروخانه برای خرید دارو تحویل دهد تا ۹۰ درصد داروخانه دارو را عرضه می کند و هم اکنون بسیاری از داروخانه ها از فروش تعدادی از داروها بدون نسخه خودداری می کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی خراسان شمالی کمبود دارو گفت و گو با ایسنا خراسان شمالی داروخانه ها حال حاضر کمبود دارو پیدا کردن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۳۳۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تخصیص میزان واقعی ارز دارو تابع چه شرایطی است؟

شهاب‌الدین جنیدی عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران در گفت‌وگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا در رابطه با سخنان معاون توسعه سازمان غذا و دارو در رابطه با انتظار برای افزایش بودجه دارو به 180 هزار میلیارد تومان اظهار کرد: به نظر می‌رسد میزان ارز مورد نیاز دارو که از سوی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت تا به دولت و مجلس پیشنهاد داده شود دو حالت بیشتر ندارد.

وی با بیان اینکه حالت اول این است که یا پشت این نظریه و کار کارشناسی وجود دارد و یا بر اساس میزان نیاز مردم و بیماران، نیاز بازار دارویی، آمارنامه دارویی کشور و مقدار مصرف در سال گذشته، داروها و فرمولاسیون‌های جدید و میزان اقبال پزشکان به انواع داروها به این عدد رسیده باشند و عدد دقیق و نزدیک به واقعیت باشد، تصریح کرد: متأسفانه این عدد پیشنهادی با عدد تخصیص داده شده و عدد پرداختی همیشه فاصله‌ای غیر قابل اغماض وجود داشته است.

جنیدی با اشاره به حالت دوم برای اعلام نیاز ارز دارویی افزود: حالت دوم این است که به دلیل چکش‌کاری‌هایی که انجام می‌شود عدد پیشنهادی از سوی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت بیش از مقدار نیاز است و با توجه به اینکه می‌دانند که قرار است جرح و تعدیل شود، عددی را اعلام می‌کنند که پس از چکش‌کاری به عدد واقعی و مورد نیاز برای تأمین داروی مورد نیاز برسد، یا اینکه به عددی برسد که بازار دارویی کشور التهاب کمتری داشته باشد.

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران گفت: اگر این ذهنیت در تصمیم‌گیران و نمایندگان مجلس وجود داشته باشد که عدد پیشنهاد شده بیشتر از مقدار نیاز است به این معنی است که دو طرف یعنی وزارت بهداشت و مجلس به کار کارشناسی اعتقادی نداشته و طبیعتا یک کار بسیار حیاتی یعنی تخصیص ارز برای دارو به چانه‌زنی‌های بازار تنزل پیدا می‌کند. عدم هماهنگی و عدم اعتماد بین بخشی منجر به کاهش اعتبار لازم خواهد شد، همچنین وقت بسیار زیادی برای کار کارشناسی تلف شده و زمان زیادی را نیز برای اقناع سازی دو طرف می‌گیرد.

وی با بیان اینکه اگر جرح و تعدیل بودجه مورد نیاز به گونه‌ای باشد که در بازار دارویی کشور تأثیر بگذارد نگرانی‌ها بیشتر خواهد شد، گفت: در یک برهه‌ای از زمان شاید با کمبود یکسری اقلام دارویی هم در حوزه مواد اولیه و هم محصول نهایی دارو مواجه خواهیم شد، وقتی هم بازار دارویی ملتهب شد به صورت دومینو مشکلات پی‌درپی افزایش پیدا می‌کند. طبیعتا در این شرایط که سازمان غذا و دارو فوری به دنبال تأمین فوریت‌های دارویی خواهد رفت و احتمالا برای تأمین این اقلام باید به سراغ بازار جهانی برود و با توجه به تعجیلی که برای تأمین این داروها وجود دارد شرایط مذاکره سخت‌ خواهد شد و هزینه بیشتری نیز باید پرداخت شود.

جنیدی افزود: همچنین به دلیل نیاز کاهش دارو در بازار ولع بیماران برای خرید و نگهداشت بیش از نیاز دارو افزایش پیدا می‌کند و همین ما را مجبور می‌کند که تا چهاربرابر داروی مورد نیاز برای مصرف معمول را وارد کنیم، اتفاقی که در سال گذشته و سال‌های قبل نیز رخ داد. در این جا به لحاظ ریالی و ارزی مجبور به هزینه بیشتری خواهیم شد که به زیان کشور و بیماران به لحاظ روحی و جسمی است.

عضو هیئت مدیره انجمن داروسازان ایران تأکید کرد: با توجه به اینکه دارو یک کالای اصلی و استراتژیک بوده و به جهت رفاه بیماران باید کار کارشناسی دقیق و با پیش‌بینی‌ها لازم توسط دولت انجام و به مجموعه تخصیصی ارائه شود و از سوی دیگر باید نظارت‌ها و راستی‌آزمایی‌ها هم توسط نهادهای نظارتی در خصوص عدد درخواستی، تخصیص داده شده و پرداخت شده انجام شود و هرچه میزان این عدد کمتر باشد میزان کمبود دارو در سال پیش‌ رو را هم تعیین خواهد کرد. در این زمان ما نباید مقصر کمبود دارو را وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بدانیم چرا که ارز تخصیص داده شده کمتر از آنچه بوده که آنها پیشنهاد داده‌اند.  

جنیدی با تاکید بر اینکه نوع ارز و زمان تخصیص ارز دارو هم بسیار مهم است، گفت: اگر قرار است ارزی اختصاص داده شود باید همزمان باشد با درخواست شرکت واردکننده و نوع آن هم باید بر اساس ارز رایج کشوری که در آن قرار است خرید اتفاق بیفتد انجام شود.

وی در پایان با بیان اینکه در حال حاضر در بیش از 100 قلم دارو کمبود وجود دارد، گفت: اگر عدد را بر اساس استاندارد اعلام کنند و نهادهای نظارتی نظارت دقیقی داشته باشند مشکلاتی در خصوص تخصیص ارز و کمبود دارو نخواهیم داشت. از سوی دیگر گزارش کارشناسی و روکش حسابداری همراه ارز باید به صورت شفاف به مراجع تصمیم‌گیر ارسال شود و مراجع تصمیم‌گیر میزان کاهش تخصیص را به صورت شفاف همراه با مستندات دلایل این کاهش را اعلام کنند و مجموعه‌های نظارتی نیز به این موضوع ورود کنند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تخصیص میزان واقعی ارز دارو تابع چه شرایطی است؟
  • جنجال ادامه‌دار فروش آنلاین دارو
  • اقدام عجیب وزارت بهداشت؛ تعیین سهمیه دارویی داروخانه‌ها براساس حجاب!
  • وزارت بهداشت: سهمیه دارویی داروخانه‌ها براساس وضع حجاب تعیین می‌شود!
  • ائتلاف دریایی اروپا در دریای سرخ با کمبود کشتی جنگی مواجه شده است
  • وضعیت تولید داروی بیماران SMA در کشور
  • مردم نگران تامین داروی "وارفارین" نباشند
  • مردم نگران تامین داروی وارفارین نباشند
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت / داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم
  • تخلف زیر گوش وزارت بهداشت/داروخانه‌ها دیگر کاره‌ای نیستند+فیلم